Heb je een fles wijn geopend, maar is deze niet helemaal leeggedronken? Dan heb je misschien de neiging om de overgebleven inhoud door de gootsteen te spoelen. Zonde, want je kunt er de komende dagen vaak nog prima van drinken. Het is in dat geval wel zaak dat je de wijn op de juiste manier bewaart. Helaas gaat het hier bij veel mensen mis. Herkenbaar? De volgende 3 tips helpen je om aangebroken wijn langer lekker te houden.
De smaak van wijn gaat achteruit als er zuurstof bijkomt. Reden om de fles goed af te sluiten. Bij een fles met schroefdop is dit eenvoudig, maar bij een fles met kurk niet. Je kunt een stukje van de kurk snijden, zodat hij alsnog in de fles past. Het risico hiervan is alleen dat er kurk in de wijn komt.
Wil je dit liever niet? Of is het je teveel gedoe om de kurk terug in de fles te krijgen? Gebruik dan een wijnstopper om de fles goed af te sluiten. Als je nog een leeg frisdrankflesje hebt liggen, kun je de wijn hier ook in overgieten. Spoel de fles eerst goed om, want je wilt niet dat de wijn naar frisdrank gaat smaken. Draai de dop er vervolgens goed op en er kan niet langer zuurstof bij de wijn komen.
De wijn in een geopende fles verliest langzaam maar zeker steeds meer geur en smaak. Je gaat dit proces tegen door een aangebroken fles in de koelkast te bewaren. Omdat witte wijnen en rosés gekoeld het lekkerst zijn, doe je dit met deze wijnen waarschijnlijk standaard. Rode wijn bewaar je op kamertemperatuur. Doe dit alleen als de fles nog dicht zit. Een aangebroken fles Nebbiolo wijn blijft namelijk langer lekker als je deze gekoeld bewaart. De lage temperatuur en de duisternis gaan het oxidatieproces tegen en dat komt de smaak vaak ten goede.
Als wijn blootgesteld wordt aan zuurstof, gaat de kwaliteit ervan vaak snel achteruit. Het lijkt misschien onmogelijk om zuurstof uit de fles te houden, maar dat is het niet. Er zijn namelijk hulpmiddelen te koop die je hierbij kunnen helpen. Hiermee sluit je de fles allereerst af en vervolgens pomp je de zuurstof eruit. Dit komt de houdbaarheid van wijn over het algemeen ten goede.
Met de bovenstaande tips houd je aangebroken wijn langer lekker. Helaas is het niet zo dat een aangebroken fles eeuwig houdbaar blijft. Voor de meeste wijnen geldt dat je ze zo’n drie tot vijf dagen kunt bewaren nadat je ze aangebroken hebt. Mousserende wijn blijft meestal, maar maximaal drie dagen goed. Wil je zeker weten of de wijn nog lekker is? Neem dan een klein slokje. Als de wijn zuur smaakt, kun je hem beter weggooien. Wie liever niet proeft, kan ook aan de fles ruiken. Bij een indringende geur is de wijn vaak niet goed meer.