Hoe vind je een lekkere Italiaanse wijn?

Gepubliceerd op: 15 juli 2024

Staat er een Italiaans gerecht op het menu en wil je hier een wijntje bij serveren? Dan is het een goede keuze om voor een wijn uit hetzelfde land te kiezen. Als je op zoek gaat naar zo’n wijn, ontdek je al snel dat het aanbod nogal groot is. Zie je door de bomen het bos niet meer? Wij helpen je hier een lekkere Italiaanse wijn te vinden.

Lees het etiket of de omschrijving

De meeste mensen nemen niet de moeite om het etiket van een fles wijn door te lezen. Zonde, want deze bevat vaak belangrijke informatie. Naast het land van herkomst staat er vaak ook uit welke regio de wijn afkomstig is. Bovendien wordt het alcoholpercentage erop vermeld. Aan de hand hiervan kun je de intensiteit van een wijn afleiden. Over het algemeen geldt: hoe meer alcohol er in een Italiaanse wijn zit, hoe krachtiger de smaak.

Het etiket lezen kan vaak niet als je Italiaanse wijn online koopt. Gelukkig kom je in de meeste wijnwebshops een uitgebreide omschrijving van iedere wijn tegen. Als je lekkere Italiaanse wijn zoekt, is het verstandig om deze door te lezen. Je ontdekt zo waar de wijn vandaan komt, hoe deze smaakt en met welk eten je hem combineert.

Kijk naar de classificatie

Bekijk je het etiket of lees je de omschrijving van een Italiaanse wijn? Grote kans dat je een van de volgende afkortingen tegenkomt: DOCG, DOC, IGP of VDT. Dit zijn classificaties die het niveau van de wijn aangeven. Hieronder vertellen we je meer over iedere classificatie. Dit komt vast en zeker van pas bij het vinden van een lekkere Italiaanse wijn.

– DOCG

De hoogste classificatie die een Italiaanse wijn kan krijgen, is Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG). Bij deze classificatie wordt – naast het percentage druivenrassen en de herkomst – ook de maximale opbrengst per hectare vastgesteld.

– DOC

Alleen Italiaanse wijnen die aan strenge kwaliteitseisen voldoen, mogen het keurmerk Denominazione di Origine Controllata (DOC) voeren. Hiervoor wordt gekeken naar het percentage van de druivenrassen waarvan de wijn gemaakt is en de herkomst.

– IGP

Als een Italiaanse wijn de classificatie Indicazione Geografica Tipica (IGT) heeft, betekent dit dat hij uit een bepaald geografisch gebied komt. Wijnen die niet in aanmerking komen voor de classificatie DOC worden vaak als IGP geclassificeerd.

– VdT

Alle wijnen die geen van de bovenstaande classificaties hebben, worden standaard bestempeld als Vino di Tavola (VDT). Dit betekent in feite niets meer dan ‘tafelwijn’. Denk niet dat wijnen met deze classificatie standaard van slechte kwaliteit zijn, want dat is lang niet altijd het geval.

Baseer je keuze nooit alleen op de prijs

Sommige mensen denken dat een goedkope Primitivo van mindere kwaliteit is dan een duurdere. Toch is dit lang niet altijd het geval. Sterker nog, een goedkope Italiaanse wijn kan zelfs beter smaken dan een dure. Baseer je keuze daarom nooit alleen op de prijs, maar kijk ook uit welke regio de wijn komt en van welke druivenrassen hij gemaakt is.

Meer lezen?