Wat kan de fles je vertellen over een wijn?

Gepubliceerd op: 20 augustus 2024

Bij het kopen van wijn laten de meeste mensen zich leiden door de prijs. Het is logisch dat je hierop let, maar laat je er nooit te veel door leiden. Een dure wijn is namelijk niet standaard ook de lekkerste. Reden genoeg om ook naar andere zaken te kijken, zoals de fles waarin de wijn zit. De fles kan je namelijk veel vertellen over de smaak. Helaas zijn veel mensen zich hier niet bewust van. Daarom vertellen wij je hier wat de fles je kan vertellen over een wijn.

Vorm

Of je nu in de supermarkt voor het schap staat of online het aanbod bekijkt, het valt je al snel op dat wijnflessen in vorm van elkaar kunnen verschillen. De bekendste flessen dragen de namen Bordeaux en Bourgogne en zijn vernoemd naar de streek waar ze het eerst gebruikt werden. Een Bordeauxfles heeft rechte ‘schouders’, terwijl een Bourgognefles juist in een vloeiende vorm breder uitloopt naar beneden. Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Tempranillo en Merlot zit vaak in een Bordeauxfles. Bourgogneflessen worden juist gebruikt voor Pinot Noir, Grenache, Chardonnay, Weissburgunder en Riesling.

Reliëf

Sommige wijnflessen bevatten een logo of wapen in reliëf. De meeste mensen hebben hier alleen geen oog voor. Zonde, want het kan je juist iets vertellen over de herkomst van een wijn. Flessen die afkomstig zijn uit een specifieke streek, worden vaak voorzien van een logo of wapen in reliëf. De flessen waarin Roero Arneis zit, zijn hier een goed voorbeeld van. De Arneis druif wordt uitsluitend geteeld in het Italiaanse Piemonte. Vandaar dat de flessen waarin deze wijn zit voorzien zijn van een reliëf.

Kleur

Als je regelmatig een wijntje drinkt, hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen dat er verschil zit in de kleur van de flessen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen groen, bruin en blank glas. Wijnen die in een groene of bruine fles zitten, worden beter beschermd tegen uv-straling. Witte wijn en rosé zit vaak in een fles van blank glas. Dit wordt vooral gedaan zodat je de kleur van de wijn goed kunt zien.

Afsluiting

Om te voorkomen dat een wijn gaat oxideren, moet een fles goed afgesloten worden. Vroeger werd hier voornamelijk kurk voor gebruikt, maar tegenwoordig zien we steeds meer flessen met een schroefdop. Een wijnfles met schroefdop is een stuk makkelijker te openen. Je hebt geen kurkentrekker nodig, want je opent de fles simpelweg door de dop er met je hand af te draaien.
Wat de beste manier is om een wijnfles af te sluiten, hangt vooral af van de wijn die erin zit. Gaat het om een witte wijn of rosé? Dan kan het geen kwaad als er een schroefdop op de fles zit. Deze wijnen hoeven meestal niet te rijpen, maar kunnen direct gedronken worden. Als het om een rode bewaarwijn gaat, is het beter om de fles af te sluiten met een kurk. Door een kurk kunnen namelijk kleine hoeveelheden zuurstof trekken. Dit zorgt ervoor dat de wijn zich in de fles nog verder kan ontwikkelen.

Meer lezen?